MIÓD SPADZIOWY 1200G MIODY BIESZCZADZKIE

MIÓD SPADZIOWY 1200G MIODY BIESZCZADZKIE

90,00 zł
Brutto

Miód Spadziowy to miód bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Stosowany przy stanach zapalnych organizmu i jego obniżonej odporności, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Wykazuje działanie antyseptyczne, wykrztuśne, korzystnie wpływa na serce. Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych, układu moczowego oraz stawów.

Miód Spadziowy to miód bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Stosowany przy stanach zapalnych organizmu i jego obniżonej odporności, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Wykazuje działanie antyseptyczne, wykrztuśne, korzystnie wpływa na serce. Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych, układu moczowego oraz stawów.

W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta (pochodzi najczęściej z drzew lipy) oraz spadź iglasta. Miody spadziowe są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów: (mszyc lub czerwców), zmieszanych z wyciekającym – na skutek nakłucia owadów – sokiem komórkowym. 

Miody spadziowe zawierają dużo różnych substancji wspomagających leczenie w schorzeniach dróg oddechowych. Miód spadziowy z drzew iglastych  jest barwy ciemnej od zgniło - zielonej, poprzez brązową do prawie czarnej. 

Charakteryzuje go specyficzny, łagodny, lekko żywiczny smak. Są z reguły mało słodkie, mogą mieć lekko kwaśny lub gorzkawy posmak. Od miodu nektarowego odróżnia go większa lepkość i gęstość oraz wyższa zawartość związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych. W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Krystalizacja miodów spadziowych z drzew iglastych przebiega nierównomiernie. Przeważnie ulega on rozwarstwieniu na część stałą i płynną.

Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. 

Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.

Zobacz także

Product added to wishlist

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz aby poprawić jakość realizowanych usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.