Miód Manuka - lekarstwo, a może unikatowy suplement diety

W poprzednim artykule na naszym blogu mogliście przeczytać o pochodzeniu, właściwościach oraz zastosowaniu zyskującego popularność Miodu Manuka. W treści tego artykułu postaramy się natomiast skupić na rozważaniach na temat czy Miód Manuka to lekarstwo, czy może suplement diety, mogący być stosowany jako uzupełnienie leczenia danej dolegliwości bądź schorzenia.

Na wstępie musimy wrócić jednak do kwestii podstawowych właściwości „leczniczego” Miodu. Jak już wiecie, Miód Manuka produkowany jest w odległym zakątku świata, a mianowicie na niektórych terenach Nowej Zelandii i tylko tam. To właśnie ten kraj stał się kolebką „drzewa herbacianego” z którego wytwarzany jest Miód Manuka. Wysokość drzewa herbacianego (właściwa nazwa to Leptospermum scoparium) może wynosić od 2 do nawet 5 metrów. Cechą charakterystyczną rośliny jest wieczna zieleń, gęste gałęzie oraz niewielkie listki, miejscowo wzbogacone białymi kwiatkami.

Do meritum. Co wyróżnia nowozelandzki produkt? Dlaczego warto po niego sięgnąć i zapłacić nieco więcej aniżeli za zwykły miód pszczeli produkowany w Polsce? Cała sprawa rozchodzi się o jeden składnik, a mianowicie methylglyoxal, dla uproszczenia posługujmy się skrótem – MGO. Jego stężenie w nowozelandzkiej odmianie Manuka może być nawet kilkanaście razy wyższe niż w miodach tradycyjnych. To właśnie MGO odpowiada za właściwości lecznicze miodu. MGO to związek organiczny o wzorze C3H4O2 należący do grupy aldehydów, który powstaje podczas glikolizy (przenikania glukozy do komórek ciała i przekształcania jej na energię). Wyodrębniony z Miodu Manuka ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Co ważne, MGO jest odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych. Na rynku dostępne są następujące rodzaje: MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+. Naturalnie im wyższe stężenie, tym cena produktu wzrasta.

Zastosowanie Miodu Manuka może być i jest bardzo szerokie. Potwierdzone naukowo zostało jego korzystne zastosowanie w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, dolegliwości skórnych, układu odpornościowego, układu sercowo-naczyniowego, a także górnych i dolnych dróg oddechowych. Warto zwrócić uwagę na ten ostatni czynnik. W dzisiejszych czasach niemalże nikt z nas nie wyobraża sobie podróży samochodem bez włączonej klimatyzacji. Większość ludzi bagatelizuje negatywne skutki korzystania z klimatyzacji, no bo jak mamy przetrwać bez niej, gdy na zewnątrz temperatura wynosi powyżej 30 stopni Celsjusza? Niestety klimatyzacja negatywnie wpływa na drogi oddechowe, przez co często tuż po wyjściu z samochodu na upał nabawiamy się kataru, wzmożonej produkcji śluzu z nosa itp.

Zestawmy sobie listę dolegliwości na które Miód Manuka wpływa korzystnie:

Układ odpornościowy:

  • wspieranie pracy układu odpornościowego
  • łagodzenie objawów alergii

Układ pokarmowy:

  • regulacja pracy całego układu pokarmowego
  • odbudowa i utrzymanie w należytym stanie flory bakteryjnej jelit
  • leczenie zespołu jelita drażliwego
  • leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • leczenie zgagi
  • leczenie infekcji przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha)
  • tępienie pasożytów
  • wspomaganie odchudzania

Układ sercowo-naczyniowy:

  • usprawnienie pracy układu krążenia
  • redukcja „złego” cholesterolu
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia żylaków i zakrzepowego zapalenia żył

Skóra:

  • leczenie trądziku młodzieńczego i trądziku dorosłych
  • regeneracja skóry w przypadku trudno gojących się ran i odleżyn

 

Czy zatem możemy pokusić się o stwierdzenie, że Miód Manuka to lek? A może jednak suplement diety, wspomagacz?

 

Odpowiedź brzmi: ABSOLUTNIE NIE. Choć jego właściwości mogłyby wskazywać na coś zupełnie odmiennego, nie wolno traktować Miodu Manuka jako substytutu lekarstw bądź alternatywy dla wizyty u lekarza. Z powodzeniem możemy stosować Miód z Drzewa Herbacianego jako dodatek, wspomagacz leczenia wyżej wspomnianych dolegliwości. W przypadku poważnych skutków powyższych schorzeń, warto jednak pozostawać w kontakcie z lekarzem, a także uzgodnić z nim dodatkowe stosowanie Miodu Manuka oraz jego dawkowanie. Z reguły zaleca się około 2-3 łyżeczek na czczo, z rana przed posiłkiem. Rozwiązaniem alternatywnym jest „rozbicie” dawkowania na poranek oraz wieczór. Warto przestrzegać jednak reguły zażycia Miodu na około 20 minut przed posiłkiem. Nie zaleca się jego rozpuszczania w wodzie. Rozcieńczony Miód Manuka straci większość swoich prozdrowotnych właściwości, w konsekwencji nie będzie skuteczny.

 

Komentarze (0)

Product added to wishlist

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz aby poprawić jakość realizowanych usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.