Czym jest Miód Manuka i dlaczego warto po niego sięgnąć

Manuka (z łacińskiego Leptospermum scoparium) to gatunek krzewów lub niewielkich drzew, typowych dla szaty roślinnej wschodnich wybrzeży obu wysp Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Lokalni ludzie często nazywają ją po prostu drzewem herbacianym. Tak się przyjęło. Drzewo herbaciane zawdzięcza swoją nazwę kapitanowi Cookowi, który parzył ‘herbatę’ z jego liści.

Warto zaznaczyć, że nie wszystkie produkty związane z Manuka mogą być tak nazywane. Istnieją bowiem restrykcyjne przepisy regulujące ową kwestię. Wobec powyższego miodem Manuka mogą być określane produkty pszczele, spełniające następujące kryteria:

  • są jednorodne, czyli pochodzące jedynie z krzewów manuka, z żadnego innego źródła
  • są wytworzone na terenie Nowej Zelandii, nie przyjmuje się nazewnictwa produktów z innego źródła
  • są wytworzone w okresie pokrywającym się z okresem kwitnienia krzewów manuka
  • charakteryzują się smakiem określanym jako „mineralny” – w prostych słowach posmak jest lekko gorzkawy, z nutą goryczki
  • mają silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu, co świadczy o ich naturalności
  • zawierają składniki aktywne takie jak methylglyoxal (MGO)

 

To właśnie obecność wspomnianego powyżej methylklyoxalu świadczy o fakcie, że miód z „drzewa herbacianego” ma tak wiele właściwości prozdrowotnych. Co do zasady, im wyższe stężenie MGO w danej partii miodu, tym wzrasta jego działanie lecznicze. Zwykłe miody, stosowane w Polsce na co dzień zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu, a miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg! Widać różnicę? Gołym okiem!

 

Dowiedziono, iż Miód Manuka pomaga i działa wspomagająco przy następujących dolegliwościach oraz schorzeniach:

 

  • w stanach osłabienia odporności
  • w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych różnego typu

Z Miodu Manuka od jakiegoś czasu tworzy się również syropy, które można podawać zarówno dzieciom, jak i dorosłym ze względu na naturalne pochodzenie składników.

Właściwości składników syropu:

  • Miód Manuka – działa osłaniająco w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych
  • Prawoślaz lekarski – łagodzi i nawilża śluzówkę górnych dróg oddechowych
  • Porost islandzki – wspiera prawidłowe działanie układu oddechowego (znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i osłaniających)
  • Witamina C- wzmacnia odporność organizmu
  • Cynk – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym / skraca czas trwania przeziębienia

Produkt ten dopiero zyskuje na popularności w Polsce. W państwach Azji Wschodniej, a także coraz częściej na Zachodzie jest on już powszechnie stosowany, sięga po niego coraz więcej osób, przekonanych doświadczeniem w jego używaniu. Miód Manuka nie jest lekarstwem, ale zaleca się stosowanie go jako codzienny suplement diety.

Product added to wishlist

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz aby poprawić jakość realizowanych usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.